Με Ντόρα Μπακοπούλου, Τίτο Γουβέλη και Μάιρα Μηλολιδάκη συνεχίστηκε το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ.

 

fsv-mss-01.jpg

 

 

Με τη Ντόρα Μπακοπούλου και τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο και την υψίφωνο Μάιρα Μηλολιδάκη συνεχίστηκε το 7ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αίγινας. Η συναυλία της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού με έργα των: F. Schubert, J. Ph. Rameau, S. Rachmaninov, O. Respighi, Μ. Καλομοίρη, E. Granados, W. A. Mozart στο πρώτο μέρος και Στ. Γυφτάκη, F. Poulenc, F. Lehár και F. Poulenc στο δεύτερο. Η Μάιρα Μηλολιδάκη εντυπωσίασε για μία ακόμη φορά το πολυπληθές κοινό. Η συναυλία έγινε χωρίς ηχητική κάλυψη, ενώ κατά τη διάρκειά της είχε απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων σε γειτονικούς δρόμους. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα με την Αρλέτα και τον Τάκη Φαραζή να τη συνοδεύει στο πιάνο, στις 9 μ.μ. στην παραλία της Αύρας.

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε το κείμενο από το Δελτίο Τύπου του φεστιβάλ για το πρόγραμμά του στο χώρο της Μητρόπολης: Στην καρδιά της πόλης της Αίγινας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης Ελλάδας, όχι μόνο για την αρχαιολογική, αλλά κυρίως για την ιστορική και συμβολική του αξία. Κτισμένος, σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή, το 1806 και αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο όμορφος ναός της Μητρόπολης συνδέθηκε αμετάκλητα με την ίδρυση του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, αφού είναι ο χώρος όπου στις 14 Ιανουαρίου του 1828 έγινε η επίσημη υποδοχή στην Ελλάδα και, λίγες μέρες αργότερα, η ορκωμοσία του πρώτου Κυβερνήτη της, Ιωάννη Καποδίστρια. Έργο της περιόδου αυτής είναι ο γυναικωνίτης του ναού με την κομψή τοξοστοιχία που στολίζει την πρόσοψή του. Για την σύντομη περίοδο που η Αίγινα υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους, ο ιστορικός ναός της Μητρόπολης στέγασε τις συνεδριάσεις του Βουλευτικού, της πρώτης αυτής μορφής της Βουλής των Ελλήνων.
Για πρώτη φορά φέτος, τέσσερις συναυλίες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο ημικυκλικό πλακόστρωτο προαύλιο του ναού, χώρο ιδανικό για την πραγματοποίηση τους με φυσικό ήχο. Ορατά ανάμεσα στα δέντρα, στον μεγάλο περίβολο, βρίσκονται ακόμη δύο σημαντικά καποδιστριακά κτίρια: το λιτό νεοκλασσικό «Εϋνάρδειο» –το πρώτο νεοκλασσικό δημόσιο κτίριο στην Ελλάδα– έργο των μεγάλων αρχιτεκτόνων Κλεάνθη και Σάουμπερτ, που κτίσθηκε με χρήματα του μεγάλου Ελβετού φιλέλληνα τραπεζίτη Εϋνάρδου για να στεγάσει το «Κεντρικό Σχολείο», και πίσω του ένα ακόμη καποδιστριακό κτίριο, το σημερινό Δημοτικό Θέατρο.

 

Το φωτισμό είχε αναλάβει η ΗχοΟπτική

Please publish modules in offcanvas position.